UKSEE Previous Year Question Papers 2021 – Check Details Question Paper Here


Latest Applications Open 2021:

     

ukseeUttara hand State Entrance Exam is organized each year under the dominance of Uttarakhand Technical University (UTU), which provides the courses such as B.Pharma, BHMCT, & MCA. UKSEE offers admission to several government Engineering in Uttarakhand.

The exam includes questions on Physics, Chemistry, and Mathematics.

The exam comes with a great opportunity for those who are longing for a career in Engineering. UKSEE 2021 previous year question paper.

UKSEE Previous Year Question Papers

The question papers and solved sample papers help a great way in the preparation of the exam. Practicing through these papers get you an idea about the designation of questions coming up in the exam. Last year UKSEE question papers are the solutions helping you analyze the intricacy of the questions.

Students can view the UKSEE Question Papers 2021 pdf and Previous Question Papers Pdf Download. The question papers will be issued by Uttarakhand Technical University, also called UTU once the entrance exam is done.

Here you get every type of solved question paper that has been listed down for the students to give them better prepared for the exam. The students can go to the links for question papers.

UKSEE Exam Question Paper

Latest Applications For Various UG & PG Courses Open 2021:

    1. UPES, Dehradun | Admissions Open for All Courses 2021. Apply Now
    2. Chandigarh University, Punjab | Admissions Open for All Courses 2021. Apply Now
    3. GD Goenka, Gurgaon | Admission Open for All Courses 2021. Apply Now
    4. DIT University, Dehradun | Admission Open for All Courses 2021. Apply Now
    5. Sharda University | Admission Open all courses 2021. Apply Now
    6. Manav Rachna University, Haryana | Admission Open for all courses 2021. Apply Now
    7. KL University, Guntur AP | Admission Open at KL University, Andhra Pradesh.  Apply Now
    8. Lovely Professional University, Punjab | Admissions Open for All Courses 2021. Apply Now
    9. SRMU, Sonepat | Admission Open for UG & PG course 2021. Apply Now
    10. SSIU, Gujarat | Admission Open for UG & PG course 2021. Apply Now

Biology

1. Glucose and amino acids are reabsorbed in the
A. proximal tubule B. distal tubule C. collecting duct D. loop of Henle

[Ans. (A)]

2. The amount of CSF in the cranial cavity
A. 500 ml B. 140 ml C. 1 liter D. 1.5 ml
[Ans. (B)]

3. Which one is imino acid?
A. Pepsin B. Proline C. Cysteine D. Renin
[Ans. (B)]

4. The main difference between Gram-positive and Gram-negative bacteria is
A. Cell membrane B. Cell Wall C. Ribosome D. Mitochondria[
Ans. (B)]

5. ACTH is secreted from
A. Adrenal cortex B. Pituitary C. Adrenal Medulla D. Thyroid
[Ans. (B)]

6. Which of the following is the correct pathway for the propagation of cardiac impulse?
A. SA node ® AV node ® Bundle of His ® Purkinje fibers
B. AV node ® Bundle of His ® SA node ® Purkinje fibers
C. SA node ® Purkinje fibers ® AV node ® Bundle of His
D. Purkinje fibers ® AV node ® SA node ® Bundle of His
[Ans. (A)]

7. The inner surface of the bronchi, bronchioles, and fallopian tubes are line by
A. cubical epithelium B. columnar epithelium C. squamous epithelium D. ciliated epithelium
[Ans. (D)]

8. The electric potential of the brain is recorded by
A. CT Scan B. Sphygmomanometer C. ECG D. EEG
[Ans. (D)]

9. Which of the following is related to humoral immunity?
A. T-lymphocyte B. B-lymphocyte C. I-lymphocyte D. P-lymphocyte
[Ans. (B)]

10. Fertilization occurs in
A. Uterus B. Ureter C. Vagina D. Fallopian tube
[Ans. (D)]

11. The Gastrin is secreted from
A. Intestine B. Stomach C. Pancreas D. Rectum
[Ans. (B)]

12. The cause of cretinism is
A. Hypothyroidism B. Hypoparathyroidism C. Hyperthyroidism D. Hyperparathyroidism
[Ans. (A)]

13. Which of the following is a mineralocorticoid?
A. Testosterone B. Progesterone C. Adrenalin D. Aldosterone
[Ans. (D)]

14. The part of the brain where the center for hunger and thirst is located is
A. Cerebrum B. Hypothalamus C. Cerebellum D. Medulla Oblongata
[Ans. (B)]

15. The reflex arc, which is made of two neurons is known as
A. Monosynaptic reflex arc B. Disynaptic reflex arc
C. Polysynaptic reflex arc D. Asynaptic reflex arc
[Ans. (A)]

16. The lactase hydrolyzes lactose into
A. Glucose B. Glucose and galactose C. Fructose D. Glucose and fructose
[Ans. (B)]

17. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in the human kidney is
A. 1.7 liters B. 7 liters C. 17 liters D. 170 liters
[Ans. (D)]

18. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is
A. Dyspnea B. Hypoxia C. Asphyxia D. Apnea
[Ans. (B)]

19. Which one of the following is not a second messenger in hormone action?
A. Calcium B. Sodium C. cAMP D. cGMP
[Ans. (B)]

20. The name of the pacemaker of the heart is
A. Lymph node B. S.A. node
C. Juxtaglomerular apparatus D. Semilunar valve
[Ans. (B)]

21. What is a genophore?
A. DNA in prokaryotes B. DNA and RNA in prokaryotes
C. DNA and protein in prokaryotes D. RNA in prokaryotes
[Ans. (A)]

22. Example of a typical homopolysaccharide is
A. Login B. Suberin C. Inulin D. Starch
[Ans. (D)]

23. Who wrote the famous book “Origin of Species”?
A. Lamarck B. Darwin C. De Vries D. Mendel
[Ans. (B)]

24. Polyploid derived from two different species is called
A. Autopolyploid B. Triploid C. Allopolyploid D. Monoploid
[Ans. (C)]

25. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength
A. 0.05 Ã… B. 0.15 Ã… C. 0.25 Ã… D. 0.30 Ã…
[Ans. (A)]

26. The biolistic technique is used in
A. Tissue culture process B. Gene transfer process
C. Hybridization process D. Germplasm conservation process
[Ans. (B)]

27. Example of water-soluble plant pigment is
A. Chlorophyll-a B. Chlorophyll-b C. Anthocyanin D. Xanthophyll
[Ans. (C)]

28. Structure element of Chromatin is
A. Histone B. Acid protein and DNA C. Nuclear matrix D. Nucleosomes
[Ans. (D)]

29. Inulin is a polymer of
A. Glucose B. Galactose C. Fructose D. Arabinose
[Ans. (C)]

30. Mannitol is
A. Amino acid B. Amino alcohol C. Sugar alcohol D. Sugar acid
[Ans. (C)]

31. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is
A. Zygomorphic B. Actinomorphic C. Regular D. Perfect
[Ans. (A)]

32. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called
A. Explant B. Somaclone C. Inoculant D. Clone
[Ans. (A)]

33. VAM is
A. Symbiotic bacteria B. Saprophytic bacteria C. Saprophytic fungi D. Symbiotic fungi
[Ans. (D)]

34. Ovule integument gets transformed into
A. seed B. fruit wall C. seed coat D. cotyledons
[Ans. (C)]

35. Acid rain is caused by
A. NO2 B. SO2 C. SO3 D. CO2
[Ans. (B)]

36. Which one of the following bacterium is used for the production of transgenic plants?
A. Escherichia coli B. Bacillus thuringiensis
C. Staphylococcus aureus D. Agrobacterium tumefaciens
[Ans. (D)]

37. A plant cell becomes turgid due to
A. Plasmolysis B. Exosmosis C. Endosmosis D. Electrolysis
[Ans. (C)]

38. Restriction enzymes are used to cut
A. Single-stranded RNA B. Double-stranded DNA
C. Single-stranded DNA D. Double-stranded RNA
[Ans. (B)]

39. Spindle fiber is made up of
A. humulin B. intermediate filament C. flagellin D. tubulin
[Ans. (D)]

40. The edible part of the Mushroom is
A. Basidiocarp B. Primary mycelium C. Fungal hyphae D. Basidiospores
[Ans. (A)]

41. Calcium level decreases in the blood due to hyposecretion of
A. Parathyroid hormone B. Calcitonin C. Thyroxine D. Adrenaline
[Ans. (A)]

42. Kupffer’s cells are
A. Phagocytic B. Mast cells
C. Hormone secreting D. Digestive juice secreting
[Ans. (A)]

43. Which center is stimulated during an increase in body temperature?
A. Anterior hypothalamus B. Posterior hypothalamus
C. Limbic system D. Red nucleus
[Ans. (A) Heat loss center i.e. Anterior hypothalamus]

44. Name the following having oxygen storing capacity
A. Myoglobin B. Actin C. Myosin D. Fibrin
[Ans. (A)]

45. The longest phase of meiosis
A. Prophase I B. Prophase II C. Anaphase I D. Metaphase II
[Ans. (A)]

46. Tetany is caused by
A. Hyperparathyroidism B. Hypoparathyroidism C. Hyperthyroidism D. Hypothyroidism
[Ans. (B)]

47. Which of the following is a gastro intestine hormone?
A. Prolactin B. Enterokinase C. GH D. FSH
[Ans. (B)]

48. Name the hormone that has no role in menstruation.
A. LH B. FSH C. GH D. TSH
[Ans. (D)]

49. Which of the following substances can cure Parkinson’s disease?
A. GABA B. Acetylcholine C. Dopamine D. Glutamic acid
[Ans. (C)]

50. Movement of tongue muscle is controlled by
A. facial nerve B. trigeminal nerve C. hypoglossal nerve D. vagus nerve
[Ans. (C)]

51. Which function will be lost due to damage to the occipital lobe?
A. Hearing B. Speech C. Vision D. Memory
[Ans. (C)]

52. Meissner’s corpuscles occur is
A. Brain B. Nerve cells C. Skin D. Tongue
[Ans. (C)]

53. Osteomalacia is a deficiency disease of
A. Infants due to protein-energy malnutrition B. Adults due to protein-energy malnutrition
C. Adults due to Vitamin D deficiency D. Infants due to Vitamin K deficiency
[Ans. (C)]

54. The gene of sickle cell anemia is inherited by
A. Blood cells B. Bone cells C. Sex chromosomes D. Autosomes
[Ans. (D)]

55. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as
A. Pepsin B. Mucus C. Rennin D. HCl
[Ans. (D)]

56. Which one of the following human cells do not contain mitochondria?
A. Nerve cell B. Red blood cell C. Liver cell D. White blood cell
[Ans. (B)]

57. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed?

A. Leptotene B. Zygotene C. Pachytene D. Diplotene
[Ans. (C)]

58. Which one of the following triplet codons is a chain termination codon?
A. UGU B. AAU C. UUG D. UAG
[Ans. (D)]

59. How many pairs of contrasting characters in pea pod were chosen by Mendel?
A. 3 B. 5 C. 7 D. 9
[ According to the English version Answer is B i.e. 5 pairs.
According to Bengali version pair is NOT mention in question ]

60. If a cross between two individuals produces offsprings with 50% dominant character (A) and 50% recessive
character (a) the genotype of parents are
A. Aa × Aa B. Aa × aa C. AA × aa D. AA × Aa
[Ans. (B)]

61. Structural lipids of the cell membrane are
A. Simple lipid B. Chromolipids C. Steroid D. Phospholipids
[Ans. (D)]

62. Which one of the following is a polysaccharide?
A. Glycogen B. Sucrose C. Lactose D. Maltose
[Ans. (A)]

63. What will be the codons in mRNA if the DNA codes are ATG-CAG?
A. TAC – GTC B. UAC – GUC C. UCA – TUA D. TCA – GTC
[Ans. (B)]

Also, Check Below-

Latest Applications For Various UG & PG Courses Open 2021:

    1. UPES, Dehradun | Admissions Open for All Courses 2021. Apply Now
    2. Chandigarh University, Punjab | Admissions Open for All Courses 2021. Apply Now
    3. GD Goenka, Gurgaon | Admission Open for All Courses 2021. Apply Now
    4. DIT University, Dehradun | Admission Open for All Courses 2021. Apply Now
    5. Sharda University | Admission Open all courses 2021. Apply Now
    6. Manav Rachna University, Haryana | Admission Open for all courses 2021. Apply Now
    7. KL University, Guntur AP | Admission Open at KL University, Andhra Pradesh.  Apply Now
    8. Lovely Professional University, Punjab | Admissions Open for All Courses 2021. Apply Now
    9. SRMU, Sonepat | Admission Open for UG & PG course 2021. Apply Now
    10. SSIU, Gujarat | Admission Open for UG & PG course 2021. Apply Now

Lateral Entry Syllabus

Top Colleges under UKSEE

If you any query regarding UKSEE Previous Year Question Papers 2021, you can ask your query leave comments below.

Displaying 2 Comments
Add Your Comment
  1. Splendour says:

    Randi k pille dev

  2. Splendour says:

    Chut k pathe bkl apni maa chuda bsdk rndi lulle

Leave a comment


🔔 Manav Rachna University, Haryana | Admission Open for all courses 2021Apply Now
+
×
×